Meer te weten komen over onze airco’s? Bekijk de berichten hieronder.

Hoe werkt een airco?

Hoe werkt een airco nou precies en wat doet het? Een airco kan je eigenlijk vergelijken met een diepvries of een koelkast. Bij een koelkast/diepvries onttrekt het de warmte van uit een ruimte en voert het de warmte af naar buiten. Bij een airco trekt het ook de warme lucht van buiten. De warmte verdampt door de koelvloeistof die door het apparaat heen stroomt. De ventilator zorg er uiteindelijk voor dat de koude lucht in uw huis wordt geblazen en zorgt ervoor dat het in uw ruimte wordt verkoelt of verwarmt. Je hebt tegenwoordig hele zuinige airco’s die zowel met koelen en verwarmen zuinig is en het eigenlijk een alternatief is geworden van een cv-installatie.

De buitenunit van de airco

Een buitenunit zorgt ervoor dat de gekoelde lucht naar een bepaalde ruimte kan worden gestuurd. Hoe meer lucht de buitenunit kan koelen, hoe groter de ruimte kan zijn die u wilt gaan koelen. Ook ligt het natuurlijk aan de isolatiewaarde die u in de aanwezige ruimte heeft.

Het maakt eigenlijk niet heel veel uit waar je de buitenunit precies wilt plaatsen, het kan op een plat dak, maar ook aan de muur. De belangrijkste reden van waar je de buitenunit hangt is dat er genoeg buitenlucht kan worden onttrokken en er geen obstakels in de weg staan die dat kunnen belemmeren, zoals bomen of struiken. De buitenunit die wij verkopen is een mooi compact model en zal ook niet heel veel ruimte in nemen op uw dak of aan de muur.

De binnenunit van de airco

De binnenunit van een airco zorgt er voor dat het warme lucht aanzuigt en koele lucht weer de ruimte in blaast. Door middel van de ventilator zorgt het voor de transport van de koudemiddel. Het koudemiddel is nodig om ervoor te zorgen dat de warmtewisselaar in het binnendeel de lucht kan koelen. Onze binnenunit is een compact uitgevoerd model. De binnenunit maakt ook amper geluid dus u heeft niet veel last van lawaai die van de airco afkomt.

lees verder> over hoe een airco werkt

Installatie

Bij splitaircowinkel maken wij het gemakkelijk om een aircosysteem op basis van uw voorkeur uit te kiezen. Naast een eenvoudige rekentool voor de bepaling van het benodigde vermogen. Bieden wij u namelijk installatie setjes aan, waardoor het gemakkelijker wordt om de airco zelf te installeren in de ruimte waar dat nodig is.

Bij een installatie moet u rekening houden met de volgende punten:

  • Condens afvoer: Elke split unit airco onttrekt water aan de te koelen ruimte en slaat dit op in de condens bak van de binnenunit. Als het bakje vol is dan loopt deze op afschot af met een condensslang , deze dient afgevoerd te worden mee naar buiten . Indien dit niet mogelijk is, dan moet de condensafvoer naar boven worden afgevoerd. Je hebt dan een condenspomp nodig die dit naar boven (dak/afvoer) pompt.
  • Elektra: Bij de binnenunit van de airco zit aan de rechterzijde ongeveer 1,5 meter vast snoer. Dit snoer moet binnen het bereik van 1,5 meter een geaard stopcontact zitten je kan ook voor het testen een verlengsnoer gebruiken. Bij een 7,0 KW spilt unit of een die hoger is is het mogelijk dat er een aanpassing in uw meterkast moet komen. Aangezien deze namelijk gevoed worden door een 20A traag zekering of door middel van krachtstroom.
  • Beugel: U kunt een beugel voor aan de muur nemen. Maar u kan ook kiezen om de airco op een plat dak te zetten.
  • Koelleiding: Voor een koelleiding heeft u voldoende aan de standaard 3 meter.
  • Afwerking: Voor de afwerking van de leidingen etc.

lees verder> over de airco installatie

Vermogen berekenen airco

Zit u thuis en denkt u wat voor soort airco ben ik nodig? En hoe ga ik mijn vermogen berekenen? U ziet op het internet veel verschillende formules staan waarmee u een inschatting kan maken op hoeveel capaciteit u nodig bent voor de ruimte die u wilt verwarmen of koelen. Wij hebben een berekening gemaakt, waarmee u kunt kijken welk vermogen nodig is. Dit is echter een schatting die wordt gemaakt. Voor advies op maat kunt u uiteraard contact met ons opnemen en een specialist zal u dan verder helpen

Stapsgewijs uw vermogen berekenen

Stap 1:


Bereken de inhoud van uw ruimte waar u de airco wilt hebben. Dit berekent u in kubieke meters dus, lengte X breedte X hoogte.

Stap 2:


U weet nu de inhoud van de ruimte. Nu moet u kijken of de ruimte een goede isolatiewaarde heeft. Hier kunt u een schatting in maken op basis van de volgende factoren
Factor 30: is voor een woning of ruimte die goed is geïsoleerd en waar weinig koude lucht naar binnen komt.
Factor 40: is voor een woning of ruimte die iets minder goed geïsoleerd is. Dit kan komen doordat er meer ramen zitten of omdat er veel elektrische apparaten in de ruimte zijn.
Factor 50: is voor de ruimte of de woning dat het minst goed geïsoleerd is. Er is veel gebrek aan warmte en het is er vaak koud.

Stap 3:

Bereken nu het benodigd koelvermogen. Dit doet u met de gegevens die u met stap 1 en stap 2 heeft berekend. U heeft bijvoorbeeld een ruime van 80 m3. Dit vermenigvuldig je met een factor dus bijvoorbeeld factor 30. Dus dan wordt het 80 X 30 = 2400 Watt, dit komt overeen met 2,4 kW en zal u aan een 9000 BTU genoeg hebben. zie hieronder het schema.

Lees verder> over het vermogen van u airco berekenen