Hoe werkt een airco?

hoe werkt een airco nou precies? Een airco kan je vergelijken met een diepvries of een koelkast, bij een koelkast/diepvries onttrekt het de warmte van een ruimte en voert de warmte af naar buiten. Bij een airco trekt het de warme lucht van buiten. De warmte verdampt door koelvloeistof die door het apparaat heen stroomt. De ventilator zorgt er uiteindelijk voor dat de koude lucht in uw huis wordt geblazen en zorgt ervoor dat het koel of warm wordt in uw huis, kantoor of werkplek. Tegenwoordig is een airco zo zuinig met koelen en verwarmen dat het een alternatief is geworden van een cv-installatie.

Het verdampen van koudemiddel

Koudemiddel stroomt door de airco heen en zorgt voor de koude lucht. De koudemiddel stroomt via een compressor en een condensor door buizen naar de buitenunit. Hier wordt de koelstof weer vloeibaar. Vervolgens komt het weer in aanmerking met de buitenlucht waardoor het weer warmte afgeeft.

De compressor trekt weer nieuwe warme lucht naar binnen. De nieuwe warme lucht zorgt samen met het koelvloeistof dat het hele proces weer opnieuw begint. Het is eigenlijk een gesloten systeem dat zichzelf in stand houdt. Er moet ook geen lek in het systeem komen want dat zorgt ervoor dat het hele proces verstoord wordt. ODP (percentage ozonverval) is 0, GWP (aardopwarmingsvermogen) is 3, R32 (propaan, C3H8) als koelmiddel zal het koolwaterstofgehalte in de natuur niet veranderen en geen directe invloed hebben op het broeikaseffect.

De werking van de warmtepomp

De warmtepomp van een airco kan zowel koelen als verwarmen. De warmtepomp airco’s zijn eigenlijk lucht warmtepompen. Er wordt met een beperkte hoeveelheid warmte aan de binnnenlucht onttrokken en dat wordt weer afgegeven aan de buitenlucht. Je ziet tegenwoordig veel vaker warmtepomp airco’s voorbij komen omdat, die zuiniger en beter zijn. Tegenwoordig zit bijna in elke airco een warmtepomp. Vroeger kon je alleen maar koelen met een airco en nu kan je koelen en verwarmen.

Ontvochtig een ruimte met de airco

Je kan met onze airco nu ook een ruimte eenvoudig ontvochtigen. Wanneer de luchtvochtigheid in een ruimte hoog is dan ligt de gevoelstemperatuur hoger dan de werkelijke temperatuur. Doordat de vochtige lucht langs een element word geleid wordt het vocht gecondenseerd. Zo krijg je op die manier dat de temperatuur stabiel omlaag kan worden gebracht. Bovendien voel je dat de temperatuur minder drukkend is.

De buitenunit van de airco

De buitenunit zorgt ervoor dat gekoelde lucht naar een bepaalde ruimte gestuurd kan worden, want hoe meer lucht de buitenunit kan koelen, hoe groter de ruimte kan zijn die u wilt koelen. Ook ligt het natuurlijk aan de isolatie die in de aanwezige ruimte heeft.

Het maakt niet heel veel uit waar je precies de buitenunit wilt plaatsen het kan op een plat dak, aan de muur of in de tuin. De belangrijkste reden van waar je de buitenunit hangt is dat er genoeg buitenlucht onttrokken kan worden en geen obstakels in de weg zijn die dat kunnen belemmeren. Dus zorg ervoor dat er bijvoorbeeld geen bomen of struiken in de weg zitten die de buitenlucht belemmeren. De buitenunit die wij verkopen is een mooi compact model en zal ook niet heel veel ruimte in nemen op uw dak of aan de muur.

De binnenunit van de airco

Een binnenunit van een airco zorgt er voor dat het warme lucht aanzuigt en koele lucht weer de ruimte in blaast. Door middel van de ventilator zorgt het voor de transport van de koudemiddel. Het koudemiddel is nodig om ervoor te zorgen dat de warmtewisselaar in het binnendeel de lucht kan koelen. Onze binnenunit is een compact uitgevoerd model. De binnenunit maakt ook amper geluid dus u heeft niet veel last van lawaai die van de airco afkomt.

Afstandsbediening

Je kan onze airco’s met een afstandsbediening besturen. Hiermee kan je de temperatuur instellen, zodat altijd het gewenste temperatuur in huis is.